NYHED

22 milliarder investeret i en ny grøn fond der støtter Power-to-X initiativer

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) vil give økonomisk støtte til projekter, der fokuserer på innovative grønne løsninger som brint-teknologi og Power-to-X. Teknologier, der fokuserer på at lave vind energi til grønne molekyler, der kan bruges som brændstof til tung transport – f.eks. skibsfartøjer og fly.

Lønmodtagernes Klimapanel

Med fonden forventer CIP at kunne støtte virksomheder i den grønne industrialisering af Power-to-X. I flere sektorer forventer man at Power-to-X og grøn brint generelt kommer til at være en vigtig energi ressource for fremtiden.

I FH mener vi at klimaproblemerne skal håndteres fra flere forskellige retninger. Og en af de vigtigste handlingspunkter er innovation og ny teknologi.

Med en satsning på Power-to-X vil Danmark kunne udnytte, at vi i Nordsøen og Østersøen har nogle af Europas bedste vind ressourcer, styrkepositioner inden for vindmølleområdet og biogas samt et stærkt elnet med gode forbindelser til udlandet.

Læs vores helhedsplan for klimaet her

65 investorer er klar til Power-to-X

CIP er et investeringsfirma, som har specialiseret sig i grøn infrastruktur og har mange års erfaring i at samarbejde med projekter i vindenergi, solenergi, biomasse og energi-fra-affald, transmission og distribution, reserve kapacitet og lagring og – andre kapaciteter – som Power-to-X.

Deres nye fond hedder Energy Transition Fund I og består af 65 investorer, som i alt bidrager med 22,3 milliarder danske kroner. CIP havde originalt en målsætning om, at fonden skulle hente 17 milliarder, så de har hentet mere end 5 milliarder danske kroner ind i fonden, end de havde forventet.

En af grundlæggerne bag CIP er Torben Möger, som er administrativ direktør i PensionDanmark – et pensionsselskab, som er meget aktiv i at sikre grøn bæredygtighed og en kerne partner i danske overenskomster.

Fra teori til industri

Med fonden forventer CIP at kunne støtte virksomheder i den grønne industrialisering af Power-to-X. I flere sektorer forventer man at Power-to-X og grøn brint generelt kommer til at være en vigtig energi ressource for fremtiden. Herunder altså industrier som skibsfart, flyindustrien, stålproduktion og mange flere.

Hvad er Power-to-X?

Power-to-X er en teknologi, hvor grøn elektricitet (vind, sol etc.) transformeres til brint eller andre PtX-produkter baseret på brint. Denne teknologi forventes at være en vigtig søjle i fremtidens energi til tung transport som skibe og fly. Flere lande, inklusiv Danmark og EU, tror på, at denne teknologi er vigtig for at opnå målene sat i Paris Aftalen om at være fuldstændig Co2-fri i 2050.

CIP forventer derfor at kunne bidrage med viden om, hvordan man implementere Power-to-X i virksomheder og vil økonomisk støtte virksomheder, som ønsker at lave den grønne forandring, men bare ikke har pengene til det endnu.

Christian Skakkebæk, Senior partner i CIP fortalte Børsen ” Hvis man kan være med til at få det til at lykkes og industrialisere brugen af de her teknologier, så har det et ret stort potentiale.”

Han fremhæver også, at deres ekspertise i at finde de rigtige projekter til at forandre vind industrien er årsagen til, at han tror, at de er det helt rigtige firma til at støtte virksomheder, som er klar til at lave skiftet over mod Power-to-X og grøn brint.

Danmark er klar til forandring

I EU fremhæver Kommissionen også, i deres egne klimaplaner, at Power-to-X har et potentiale.

Det er en velkendt teknologi i Danmark, hvor flere partnerskaber og virksomheder invester i det. Dansk Energi er endnu et eksempel på en støtter – både økonomisk og politisk.