NYHED

Den grønne omstilling kræver faglært arbejdskraft

En vellykket grøn omstilling fungerer ikke uden en arbejdsstyrke med de rette færdigheder. Derfor må vi opkvalificere og omskole arbejdsstyrken, så den er i stand til at gøre vores verden grønnere.

Det helt store emne i EU lige nu er Kommissionens forslag til en grøn industriplan – den såkaldte Net-Zero Industry Act.

Den har til formål at fremme den grønne omstilling og EU’s 2030-klimamål gennem bl.a. hurtigere tilladelser til at producere grønne teknologier, adgang til finansiering, forslag til samarbejde omkring teknologier mv.

I denne uge var FH’s næstformand Morten Skov Christiansen vært for et webinar, hvor EU’s grønne industripolitik var på bordet – og dets betydning for arbejdsmarkedet. Både erhvervsministeren, den amerikanske fagbevægelse og Dansk Metal gav deres bud på hvad der skal til.

Uden kloge hoveder og gode hænder går det ikke!

erhvervsministeren

Erhvervsminister Morten Bødskov fremhævede på webinaret, at vi ikke skal stille os tilfredse med de grønne initiativer, vi allerede har gennemført. Vi skal videreudvikle vores grønne omstilling og vores arbejdspladser.

Derfor så han Kommissionens forslag til en grøn industriplan for EU som et kærkomment og vigtigt initiativ.

Han uddybede med, at vi skal sikre de rette kompetencer til at bygge vindmøller, solceller og andre teknologier, der fremmer den grønne omstilling.

Det skal ske gennem opkvalificering og omskoling. Vi skal ikke lade os skræmme af USA og de muligheder, som nu kommer med Inflation Reduction Act. Vi skal samarbejde og dansk industri står rigtig stærkt og har meget at byde på. Den grønne omstilling kræver, at arbejdsstyrken følger med. Og her kan vi også noget i Danmark.

Han udtalte: ”Uden kloge hoveder og gode hænder går det ikke”.

Vi er glade for, at der bliver sat skub på den grønne omstilling (…) Men det er vigtigt, at den kommer til at gå hånd i hånd med ordnede løn- og arbejdsvilkår – som det er tilfældet i USA

MORTEN SKOV
Den grønne omstilling er også mulighedernes omstilling

Det er vigtigt at huske på, at den grønne omstilling indeholder muligheder for fremtidens arbejdsmarked. Samtidig skal EU fortsat være konkurrencedygtigt – så arbejdspladserne ikke flytter væk.

Sådan lød det på webinaret fra Johan Moesgaard Andersen, EU-cn hhef hos Dansk Metal. Han fortsatte med, at den grønne omstilling vil skabe nye arbejdspladser – og d e skal fastholdes i Europa. Her spiller en ny grøn industripolitik en nøglerolle.

LÆS OGSÅ: Nyheder fra Fagbevægelsens Hovedorganisation

Lad os inspirere af den grønne industrilovgivning

På webinaret blev forslaget til EU’s grønne industriplan gentagne gange holdt op imod den amerikanske Inflation Reduction Act (IRA) – som den amerikanske regering lancerede sidste år for at sætte skub i en ambitiøs grøn omstilling og samtidig skabe nye gode amerikanske arbejdspladser.

Cathy Feingold og Samantha Smith fra den amerikanske fagbevægelse gjorde os klogere på den amerikanske IRA, der forventes at skabe 1 million nye amerikanske jobs.

Hovedelementet er mulighed for skatterabat og adgang til finansiering – men betingelsen er, at investeringerne skal have et lokalt indhold – dvs. favoriserer amerikanske producenter og leverandører. Men helt centralt er, at investeringerne skal ske på baggrund af gode løn- og arbejdsvilkår.

LÆS OGSÅ: Greentransitiontogether.com

Fagbevægelsen har svære vilkår i USA men IRA er et historisk gennembrud for amerikanske lønmodtagere. Aldrig før i USA har lønmodtageres rettigheder været så meget i centrum.

Morten Skov Christiansen: ”Vi kan lade os inspirere af den amerikanske IRA og vedtage en social ambitiøs grøn industriplan i EU.

Vi er glade for, at der bliver sat skub på den grønne omstilling og at der er fokus på omskoling og efteruddannelse. Men det er vigtigt, at den kommer til at gå hånd i hånd med ordnede løn- og arbejdsvilkår – som det er tilfældet i USA”.

Green Transition Together

WEB SITE HER!