NYHED

Fra farefuld migration til bæredygtig beskæftigelse: Skraldesamlere bidrager til grøn retfærdig omstilling i Sierra Leone

Ulandssekretariatet er gået sammen med Sierra Leones hovedorganisation, SLLC, om et nyt projekt, der skal bidrage til en grøn og retfærdig omstilling og samtidig organisere arbejdere fra den uformelle økonomi i landets affaldssektor. Her kan du møde Ibrahim Kabba, som efter et mislykket migrationseventyr nu er vendt tilbage til Freetown og blevet en del af det nye projekt.

Grøn omstilling i Freetown

Med Ulandssekretariatets støtte håber SLLC at organisere mindst 500 affaldssamlere og på den måde sikre bedre arbejdsforhold for arbejdere i den uformelle økonomi. Samtidig er det en god måde at skabe ordentligt arbejde til fattige sierraleonere – og bidrage til et renere miljø og en grøn retfærdig omstilling.

Ibrahim Kabba fra Sierra Leone blev lokket af mulighederne for fast arbejde og en stabil indkomst. En ven havde fortalt ham, at der var job at få i Algeriet, så – som mange andre fattige vestafrikanere – drog han nordpå på en farefuld færd gennem Sahara. Da han efter en måned ankom til Algeriet, fik han ganske rigtigt et arbejde som fliselægger, men kort tid efter gik det galt for ham.

”Min chef havde sendt mig i byen for at købe en flisemaskine, men det var midt under Corona-pandemien, og der var udgangsforbud i Algeriet.”

Ibrahim havde ikke hørt om udgangsforbuddet, og da han stødte ind i politiet, blev han anholdt, sigtet for at overtræde udgangsforbuddet og, hvad værre var, opholde sig illegalt i Algeriet.

”Efter jeg kom hjem til Freetown, var der en anden af mine venner, som prøvede at overtale mig til at migrere for at finde arbejde, men det skulle jeg ikke nyde noget af efter alt, jeg havde været igennem. Så vil jeg hellere blive her og samle skrald. Jeg fortæller alle mine venner, alle jeg møder, at de ikke skal migrere. Om alle farerne og lidelserne, de vil udsætte sig selv for.”

Ibrahim Kabba, skraldesamler

Mishandlet i fængslet

I fængslet blev han efter eget udsagn mishandlet, og først efter en måned var der en venlig betjent, der lånte ham en telefon, så han kunne ringe hjem til Sierra Leone.

Det lykkedes de sierraleonske myndigheder at få overført ham til nabolandet Niger, men ved ankomsten hertil, blev han på ny anholdt. Efter endnu en måned i et uhumsk fængsel, lykkedes det endelig Ibrahim at slippe ud og vende hjem til Freetown, Sierra Leones hovedstad.

Ibrahim Kabba er skraldesamler og har meldt sig ind i fagforeningen. Foto: Johan Bøgh

Her møder Ulandssekretariatet ham en varm og fugtig dag i maj.

Ibrahim er blevet involveret i et nyt projekt, hvor Ulandssekretariatet støtter den lokale partner, Sierra Leone Labour Congress (SLLC), med at organisere arbejdere i den uformelle økonomi – og samtidig bidrage til en grøn og retfærdig omstilling.

Fagforening for skraldesamlere

Og på den måde kom han i kontakt med SLLC. Hovedorganisationen er gået sammen med bystyret i Freetown om at skabe beskæftigelse for unge mennesker som Ibrahim og rydde op i de enorme mængder af skrald og plastik, der flyder i byens gader.

Med Ulandssekretariatets støtte håber SLLC at organisere mindst 500 affaldssamlere og på den måde sikre bedre arbejdsforhold for arbejdere i den uformelle økonomi.

Samtidig er det en god måde at skabe ordentligt arbejde til fattige sierraleonere – og bidrage til et renere miljø og en grøn retfærdig omstilling.

”Da jeg kom tilbage til Freetown, havde jeg ikke noget at tage mig til. Jeg begyndte at indsamle og sælge skrald for at overleve. Jeg blev opfordret til at melde mig ind i en fagforening for skraldesamlere for at forbedre mine arbejdsvilkår.”

SLLC arbejder også for at oplyse om farerne, der er forbundet med at migrere. Og hvad det angår, fremstår Ibrahim som en slags rollemodel for den sierraleonske fagbevægelse:

”Efter jeg kom hjem til Freetown, var der en anden af mine venner, som prøvede at overtale mig til at migrere for at finde arbejde, men det skulle jeg ikke nyde noget af efter alt, jeg havde været igennem.

Så vil jeg hellere blive her og samle skrald. Jeg fortæller alle mine venner, alle jeg møder, at de ikke skal migrere. Om alle farerne og lidelserne, de vil udsætte sig selv for.”

Grøn omstilling i Freetown

U-landssekretariatet

Ulandssekretariatet har arbejdet sammen med SLLC siden 2007. Gennem de sidste ti år har SLLC fokuseret på arbejdere i den uformelle økonomi ved at organisere dem og arbejde for deres ret til også at blive omfattet af sociale sikkerhedsnet.

Læs mere om U-landssekretariatet