NYHED

ITUC: Fremskridt mod en retfærdig grøn omstilling, men store huller består efter COP28

ITUC hilser inkluderingen af rettigheder og social beskyttelse for lønmodtagere velkommen i det “Just Transition Work Programme”, der blev vedtaget ved klimaforhandlingerne på COP28. Men visse lande blokerer fortsat for enhver inklusion af fagforeninger i “Global Stocktake”, hvilket ifølge ITUC i sidste ende vil hæmme fremskridtet.

Fraværet af enhver henvisning til arbejdstagere og deres fagforeninger i den centrale COP28 “Global Stocktake”, der overvåger fremskridt i lande verden over, er stærkt bekymrende, skriver ÍTUC i en pressemeddelelse.

En meget bemærkelsesværdig udeladelse, der indikerer omfanget af det arbejde, der er nødvendigt for at sikre en retfærdig grøn omstilling i de kommende år.

LÆS OGSÅ: ITUC guidelines for en retfærdig grøn omstilling

Ifølge ITUC er der bekymrende huller i den globale ambition om at holde temperaturstigningen under 1,5 °C. Manglen på en forpligtelse til fuldt ud at inddrage fagforeninger i overgangen væk fra fossile brændstoffer og andre vitale områder af klimahandling vil hæmme fremskridt og risikere at efterlade arbejdstagere på perronen.

Vi er fast besluttede på at fortsætte og øge vores handling for en retfærdig overgang til en bæredygtig fremtid for menneskeheden og økosystemet.

ITUC’S GENERALSEKRETÆR, LUC TRIANGL

Støt de mindre velstående lande

Selvom oprettelsen af ​​den såkaldte “Loss and Damage Fund” er et positivt skridt, skal der gøres anstrengelser for at sikre, at den finansieres tilstrækkeligt til at støtte mindre velstående lande i at investere i projekter til reduktion af virkningerne af global opvarmning og undgå de skader, der allerede er sket på liv, levebrød, infrastruktur og biosfæren.

LÆS OGSÅ: Flere nyheder på fho.dk

ITUC’s generalsekretær, Luc Triangle, udtalte: “Vi er fast besluttede på at fortsætte og øge vores handling for en retfærdig overgang til en bæredygtig fremtid for menneskeheden og økosystemet.

“Nogle fremskridt er gjort på dette COP, men der skal gøres meget mere. Det faktum, at visse lande fortsat blokerer enhver henvisning til fagforeninger i “Global Stocktake” og andre steder, kaster et dårligt på disse lande og vil i sidste ende hæmme fremskridtet” siger Luc Triangle, og fortsætter:

“Klimaforhandlerne fra de enkelte landes regeringer har erkendt, at eksplicit henvisning til arbejdstagerrettigheder, anstændigt arbejde, kvalitetsarbejdspladser og social beskyttelse er nødvendig.

ILO’s retningslinjer for en retfærdig grøn transition blev til efter trepartsdrøftelser mellem fagforening, regering og arbejdsgiverrepræsentanter, og de skal implementeres.”

ILO resolution

En ny resolution om en retfærdig overgang mod miljømæssigt bæredygtige økonomier og samfund for alle blev vedtaget på “Den Internationale Arbejdskonference” 26. juni 2023