NYHED

Jyske kommuner forbereder sig på oversvømmelse med sandsække og pumper

Kloakker er renset, og sandsække er stillet frem i Viborg og Odder, hvor meget regn før har skabt problemer.

Vi har i flere dage fulgt vejrudsigterne og gjort, hvad vi overhovedet kan, for at forberede os på voldsomt vejr. Det vil for eksempel sige, at vi har været forbi de steder, hvor det tidligere har været galt, siger Thor Bache Finderup, leder af Vej & Park i Odder Kommune til Horsens Folkeblad.

Jyske kommuner forbereder sig på det uvejr, der ventes at ramme Danmark i weekenden.

DMI anslår, at der mange steder over landet vil falde mindst 50 millimeter regn, og at det kan ende med op til 80 millimeters nedbør.

I Viborg har kommunen derfor stillet sandsække til rådighed, så borgere tæt ved Gudenåen kan sikre deres huse mod stigende vandstand.

– Vi opfordrer desuden til, at vores borgere vil hjælpe med at sikre, at vejriste er frie for blade og grene, så vores regnvandssystemer fungerer så optimalt som muligt, siger skov- og landskabsingeniør ved Viborg Kommune Martin Heinrich Friis Larsen til Viborg Stifts Folkeblad.

Kommunen har også selv gjort en indsats for, at afløbene er tilgængelige for store mængder vand.

En slamsuger har fredag formiddag været forbi en viadukt i Bjerringbro for at suge skidt op fra kloakken, og blade er blevet fejet væk fra brønddæksler.

Der er dertil kørt 1000 sandsække til brandstationen i Viborg. Der kan rekvireres flere, hvis det bliver nødvendigt, beretter lokalavisen.

Længere mod øst arbejder man i Odder for at skaffe pumper, der kan tage brodden af oversvømmelser.

I oktober 2023 brød en dæmning sammen og sendte store mængder vand ned i Odder midtby. Det vil man gerne undgå sker igen.

Kloakker og riste er derfor blevet renset, og også her har kommunen stillet sandsække frem til borgerne.

– Vi har i flere dage fulgt vejrudsigterne og gjort, hvad vi overhovedet kan, for at forberede os på voldsomt vejr. Det vil for eksempel sige, at vi har været forbi de steder, hvor det tidligere har været galt, siger Thor Bache Finderup, leder af Vej & Park i Odder Kommune til Horsens Folkeblad.

Også Rigspolitiet tager bestik af det kommende uvejr.

Politiet opfordrer til, at man holder øje med vejrudsigten, følger myndighedernes anvisninger og tager sine forholdsregler.

Uvejret kan få konsekvenser for beredskabet.

– En hændelse som den varslede kan sætte beredskabet så meget under pres, at det kan tage længere tid end normalt, før hjælpen når frem. Ring kun 112, hvis du akut har brug for hjælp, skriver Rigspolitiet på Twitter.

I Sønderborg har man tidligere været hårdt ramt af oversvømmelser, og beredskaber monitorerer vejrudviklingen og meldingerne fra DMI tæt.

Beredskabet står derfor klar, siger beredskabschef Allan Dalager.

– Vi sikrer os, at pumper og brandvæsen står klar, siger han.

Det er dog ikke forventningen, at Sønderborg vil blive ramt af oversvømmelser denne gang. Dertil ser skybruddet ud til at være for kortvarigt, lyder det fra Allan Dalager.

/ritzau/