NYHED

Grøn trepart kan genskabe Danmarks næststørste sø

Byrådet i Syddjurs Kommune har netop taget et stort skridt mod et naturprojekt, der skal genrejse kæmpesø

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) kalder beslutningen med støtte af fem af seks partier for ekstremt vigtig. – Det sender et klart signal om, at vi er klar, og at vi rækker hånden ud også til vores nabokommune Norddjurs, så vi i fællesskab kan få det her til at ske, siger han.

For godt 150 år siden lå Jyllands største sø – Kolindsund – på Djursland med et areal på 2500 hektar.

Siden blev den drænet væk og omdannet til landsbrugsjord.

Men den grønne trepartsaftale kan bane vej for en genskabelse af søen. Til gavn for klima, miljø, natur og udviklingen på Djursland.

Det er baggrunden for, at et massivt byrådsflertal i Syddjurs Kommune onsdag vedtog en principbeslutning, som er det første store skridt mod en genskabelse af det store tidligere naturområde.

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) kalder beslutningen med støtte af fem af seks partier for ekstremt vigtig.

At genskabe søen kommer til at koste mange penge. Men den nye grønne trepart har åbnet helt nye muligheder og bragt mange milliarder i spil!

Michael Stegger Jensen (S)

– Det sender et klart signal om, at vi er klar, og at vi rækker hånden ud også til vores nabokommune Norddjurs, så vi i fællesskab kan få det her til at ske, siger han.

Af de 2500 hektar ligger de cirka 1000 i Syddjurs og resten i nabokommunen.

Arealfond på 40 mia giver støtte

– At genskabe søen kommer til at koste mange penge. Men den nye grønne trepart har åbnet helt nye muligheder og bragt mange milliarder i spil, siger han.

Treparten med en særlig arealfond på 40 milliarder kroner skal støtte blandt andet udtagning af 140.000 hektar lavbundsjorde og arealomlægning med særlig fokus på reduktioner af kvælstof.

– Skal søen realiseres, skal vi være nogle af de første, der byder ind. Og så må vi håbe, at regeringen og trepartens medlemmer synes, at det her er interessant, siger han.

– Ideen er ikke ny. Men penge i den her størrelse, som vi som kommune aldrig ville kunne rejse, har stoppet det hidtil, siger Michael Stegger Jensen.

Trepartens værktøjer kan bruges

Efter byrådets beslutning skal kommunens administration i kontakt med de statslige myndigheder, Norddjurs Kommune og landbruget om det videre forløb.

Formanden for Djursland Landboforening, Hans Gæmelke, er afventende, selv om han ikke ønsker at sætte landbrug og det øvrige samfund op mod hinanden.

– Samfundet må jo beslutte sig for, hvordan pengene skal bruges bedst. Om det er ved at oversvømme Kolindsund og nedlægge landbruget der, siger han.

– Der er med treparten kommet nogle værktøjer, der kan bruges. Men jeg vil gerne sikre mig, at det her bliver undersøgt godt og grundigt i stedet for nogle hovsaløsninger, siger han.

/ritzau/