Industri og produktion står for en væsentlig del af Danmarks udledninger, og der findes en række teknologier, der kan nedbringe dem. Det drejer sig bl.a. om energieffektiviseringer, varmepumper og brug af biogas frem for fossile brændsler. CO2-fangst kan også blive omkostningseffektivt inden for få år.
Virksomhederne står imidlertid over for flere barrierer, herunder især omkostninger og hård international konkurrence der indebærer en risiko for udflytning af produktion og arbejdspladser og medfølgende lækage.
Samtidig er der blandt produktionsvirksomheder mange små og mellemstore virksomheder (SMV’er), som har få ansatte, begrænset kapacitet og utilstrækkelige finansieringsmuligheder. Det betyder, at de har svært ved at prioritere grønne tiltag og indfri reduktionspotentialerne, selv hvor tiltagene ville have kort tilbagebetalingstid, hvilket fx kan være tilfældet for energieffektiviseringer.
Ingen enkeltstående løsning kan nedbringe barrierene. Derfor foreslår FH en vifte af tiltag, der kan understøtte omstillingen ved at:
- Skabe et markedstræk for grønne løsninger.
- Styrke klimavenlige produkter og virksom- heders konkurrenceevne.
- Styrke informationsniveau og kapacitet.
- Styrke adgang til finansiering.
- Understøtte udvikling af nye klimatiltag.
De konkrete tiltag, der er opsummeret i boks 10, skal ses i sammenhæng med en række andre tiltag. Det drejer sig især om ’grønne og socialt bæredygtige offentlige indkøb’, som er afgørende for at skabe den større efterspørgsel på grønne produkter, ’udbygning af biogas’, ’facilitering af hjemtagning af EU-midler’ samt de internationale indsatser for at øge ambitionsniveauet og eksporten af danske løsninger.
Tiltagene kan drive en udbredelse af allerede kendte virkemidler, fx energieffektivisering og elektrificering. Men de kan også drive en fortsat udvikling af nye løsninger, som kan øge dansk eksport af grønne teknologier.
Teknologifradraget på 125 pct. for SMV’er skal give dem mulighed for at udligne det teknologiske efterslæb, de ofte har i forhold til store virksomheder, og gøre dem i stand til også at bidrage fuldt ud til den langsigtede omstilling og en større eksport. Det vil også understøtte masterplanen for forskning beskrevet i kapitlet om strategiske satsninger.
Boks 10: FH foreslår
- Større efterspørgsel på grønne produkter
- Udvikling og udbredelse af standardiserede værktøjer
- Fremme af højere bæredygtigheds vurderinger hos SMV’er
- Rådgivning, kompetenceudvikling og facilitering
- Styrkelse af virksomhedernes øvrige adgang til grøn finansiering
- Teknologifradrag på 125 pct. for SMV’er
Læs mere her: https://fho.dk/tekniskbaggrundsnotat